Tips

Enkele handige tips

Welke diameter plafondventilator?

Plafondventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Maar welke diameter is geschikt voor welke ruimte? Onderstaande tabel geeft een overzicht van de aanbevolen diameter bij een bepaalde ruimte.

 Oppervlakte kamer Diameter ventilator
 tot 8 m² 75 cm.
 8 tot 10 m² 90 cm.
 8 tot 12 m² 103 cm.
 10 tot 16 m² 120 cm.
 12 tot 25 m² 132 cm.
 18 tot 32 m² 140 cm.
 25 to 45 m² 160 cm.
 30 tot 50 m² 180 cm.
 > 50 m² meerdere ventilatoren
 

Verlengstang nodig?

Heeft u een hoog plafond, dan kunt u ervoor kiezen de ventilator lager te hangen d.m.v. een verlengstang. Deze komt dan in de plaats van de standaard meegeleverde ophangstang(en). Tot een plafondhoogte van 3m. is het niet nodig om een verlengstang toe te passen. Tot een plafondhoogte van 4m. is een verlengstang van 60 cm. voldoende, bij nog hogere plafonds kan een verlengstang van 100 of 120 cm gekozen worden.

Een voorbeeld van toepassing in een woonkamer

In een woon-eetkamer van ca. 28m2 kan het leefcomfort in de zomer worden verbeterd door middel van plafondventilatoren. Dit kan in het woongedeelte van de zithoek worden bereikt met een plafondventilator met een diameter van 132cm. Het oppervlak van de hoofd- en secundaire luchtstroom bestrijkt effectief een oppervlakte van ca. 8 m2. Maar ook daarbuiten is er nog een luchtbeweging die als aangenaam zal worden ervaren. (zie hieronder linker afbeelding)

Indien zowel de zithoek als de eethoek bij hogere temperaturen van royale koeling moeten worden voorzien, kunnen twee plafondventilatoren van 103 cm worden gebruikt in plaats van één plafondventilator van 132 cm. De betreffende opstelling zorgt voor een goede koeling door voldoende luchtbeweging in beide ruimtes. (zie hieronder rechter afbeelding)


Plafond met schuin- of puntdak

Heeft u een plafond met een schuin- of puntdak dan kan het zijn dat u te weinig ruimte heeft voor de ventilatorbladen. Dit is op te lossen door de plafondventilator lager te hangen door middel van een verlengstang. Het plaatsen van een dwarsbalk is ook een optie.

 Montage von Deckenventilatoren an schrägen Decken mit hoher Deckenneigung montage_halbkugel


Motor DC of AC

Bij de keuze van een ventilator moet rekening worden gehouden met het type motor dat hij heeft: de prestaties en het energieverbruik zijn ervan afhankelijk. Er zijn twee soorten motoren: wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC). Het grote verschil tussen deze twee is simpelweg het energieverbruik. Gelijkstroommotoren worden gekenmerkt door een laag stroomverbruik, een stille werking en een nauwkeurige snelheidsregeling. Dit type DC-motor wordt ook wel gelijkstroommotor genoemd.
AC-motoren worden rechtstreeks op een stroombron aangesloten. Bij gelijkstroommotoren wordt de wisselstroom (AC) aangesloten op een transformator in de ventilator, die de stroom omzet in DC. Het effect is dat de hoeveelheid energie vermindert door de gelijkstroom te gebruiken in plaats van de wisselstroom. Om vervolgens de kracht te creëren die nodig is om de motor te doen draaien, maakt de gelijkstroommotor gebruik van een magneetsysteem met tegengestelde polariteit.

De eerste plafondventilator met een gelijkstroommotor verscheen in 2009 bij het Amerikaanse bedrijf Emerson Electrics. Lagere kosten leidden tot verdere aanpassingen aan deze motoren, hoewel ze in eerste instantie zeer kostbaar waren, en het resultaat is effectieve modellen tegen een concurrerende prijs.

De belangrijkste voordelen van deze motor zijn:

  • modernste techniek

  • energiebesparend

  • vrijwel geruisloze werking

  • lange levensduur
  • onderhoudsvrij
  • 5 of 6 snelheden, zowel voor- als achteruit
  • compacte vormgeving


Zomer- en winterstand?

De meeste plafondventilatoren op onze site beschikken over een zomer- en winterstand, maar waar dienen deze standen voor? Een plafondventilator met zowel een zomer- als winterstand beschikt over een motor die twee kanten op kan draaien. Maar wat is daar het praktisch nut van? Ventilatorbladen staan onder een bepaalde hoek zodat bij rotatie lucht verplaatst wordt. Bij gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect doordat bewegende lucht over de huid wordt geblazen. Tijdens de wintermaanden kunt u de draairichting omkeren. Omdat warme lucht opstijgt is de temperatuur op de vloer lager dan aan het plafond. Zeker bij hogere plafonds kan dit verschil oplopen tot enkele graden. U moet dus meer stoken dan u wilt om ook op de bank een plezierige warmte te ervaren. De draaiende ventilator stuurt de warme lucht naar beneden en zuigt de koele omhoog, waardoor een betere warmteverdeling ontstaat en u niet nodeloos veel moet stoken. U kunt tot wel 30% op energiekosten besparen en u heeft een aangenaam warme ruimte.

   

Afbeelding 1; situuatie zonder ventilator                              Afbeelding 2; situatie met ventilator in winterstand

 


Extra

Voor extra uitleg betreffende de warmteverdeling in een ruimte verwijzen wij u graag naar een youtube video die gemaakt is door onze Duitse collega's van Pepeo.