Tips

Enkele handige tips

Zomer- en winterstand?

De meeste plafondventilatoren op onze site beschikken over een zomer- en winterstand, maar waar dienen deze standen voor? Een plafondventilator met zowel een zomer- als winterstand beschikt over een motor die twee kanten op kan draaien. Maar wat is daar het praktisch nut van? Ventilatorbladen staan onder een bepaalde hoek zodat bij rotatie lucht verplaatst wordt. Bij gebruik van de zomerstand wordt lucht naar beneden geblazen. Hierdoor ontstaat een verkoelend effect doordat bewegende lucht over de huid wordt geblazen. Tijdens de wintermaanden kunt u de draairichting omkeren. Omdat warme lucht opstijgt is de temperatuur op de vloer lager dan aan het plafond. Zeker bij hogere plafonds kan dit verschil oplopen tot enkele graden. U moet dus meer stoken dan u wilt om ook op de bank een plezierige warmte te ervaren. De draaiende ventilator stuurt de warme lucht naar beneden en zuigt de koele omhoog, waardoor een betere warmteverdeling ontstaat en u niet nodeloos veel moet stoken. U kunt tot wel 30% op energiekosten besparen en u heeft een aangenaam warme ruimte.

   

Afbeelding 1; situuatie zonder ventilator                              Afbeelding 2; situatie met ventilator in winterstand

 

Welke diameter plafondventilator?

Plafondventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Maar welke diameter is geschikt voor welke ruimte? Onderstaande tabel geeft een overzicht van de aanbevolen diameter bij een bepaalde ruimte.

 Oppervlakte kamer  Diameter ventilator
 tot 8 m²  75 cm.
 8 tot 10 m²  90 cm.
 8 tot 12 m²  103 cm.
 10 tot 16 m²  120 cm.
 12 tot 25 m²  132 cm.
 18 tot 32 m²  140 cm.
 25 to 45 m²  160 cm.
 30 tot 50 m²  180 cm.
 > 50 m²  meerdere ventilatoren
 

Hoog plafond
Heeft u een hoog plafond dan is het verstandig de plafondventilator lager te hangen. Voor een aantal plafondventilatoren is een verlengstang verkrijgbaar. Met een verlengstang kunt u de afstand tussen het plafond en de plafondventilator vergroten. Verlengstangen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes zodat in de meeste gevallen voor een passende lengte gekozen kan worden.

 Plafondhoogte  Verlengstang
 tot 2,4 meter  geen verlengstang, low profile
 tot 2,6 meter  standaard bijgeleverde stang
 tot 3,0 meter  50 cm.
 tot 4,0 meter  60 cm.
 tot 5,0 meter  100 cm..
 > 5,0 meter  120 cm.

Plafond met puntdak
Heeft u een plafond met een puntdak dan kan het zijn dat u te weinig ruimte heeft voor de ventilatorbladen. Dit is op te lossen door de plafondventilator lager te hangen door middel van een verlengstang. Het plaatsen van een dwarsbalk is ook een optie.

 

Extra

Voor extra uitleg betreffende de warmteverdeling in een ruimte verwijzen wij u graag naar een youtube video die gemaakt is door onze Duitse collega's van Pepeo.